Po viac ako mesiaci zrušili dnes tretí stupeň povodňovej aktivity

28.08.2008 Bardejov

Bardejov 28. augusta (TASR) – Primátor mesta Bardejov Boris Hanuščák odvolal dnes po viac ako mesiaci v meste tretí stupeň povodňovej aktivity, ktorý trval od júlových povodní.
"Na území mesta bude naďalej trvať druhý stupeň, pretože ešte stále pokračujeme v odstraňovaní následkov povodní. Opravujeme brehy rieky Topľa v časti Bardejovská Nová Ves, kde zdvihnutá hladina rieky narušila statiku mosta. Rovnako pokračujú práce na spevňovaní brehov potoka Šibská voda, ktorý poškodil komunikácie a voda zaliala niekoľko súkromných pozemkov. Júlové povodne spôsobili na území nášho mesta škodu takmer sedem miliónov Sk (232.357 eur), " uviedol pre TASR Hanuščák.
Bardejovský primátor vyjadril dnes spokojnosť so spoluprácou s vodohospodármi a povodňovou komisiou počas krízovej situácie. "V prvých dňoch po vyliatí Tople sme sa snažili zabezpečiť záchranné práce predovšetkým z vlastných zdrojov, nakoľko sme si uvedomovali, že ťažká technika sa musela presunúť do severnejších častí okresu, teda na horné toky riek. Aj z tohto dôvodu sa trochu posunul termín ukončenia zabezpečovacích prác priamo v meste a zrušenie tretieho stupňa povodňovej aktivity. Situáciu sme zvládli aj vďaka pomoci ozbrojených síl a Štátnych hmotných rezerv, ktoré nám promptne poskytli požadovanú techniku, " dodáva Hanuščák.
Dnes uvažuje radnica o realizácii preventívnych protipovodňových opatrení, pretože napriek regulovanému toku rieky Topľa zistili, že súčasná regulácia nedokáže zvládať takýto nápor prívalových vôd. Nový projekt by mal zabezpečiť zvýšenie a spevnenie brehov v samotnom meste, vybudovanie oporných múrov a mal by byť spojený aj s výstavbou relaxačnej a oddychovej zóny. Pracovníci úradu pracujú na dokumentácii projektu tak, aby mohli využiť niektorú z výziev operačných programov a uchádzať sa tak o niekoľko stomiliónovú nenávratnú dotáciu.
 

Vyberte región